Daarom ga je wintersporten in Frankrijk

0
103
SUNEO CLUB

Eindeloos lange pistes en moderne liften. Sneeuwzekere Alpentoppen en smakelijke streekgerechten. Frankrijk maakt het wintersporters van alle niveaus wel heel moeilijk om niet als een blok voor het land te vallen.

Zeg je wintersport, dan denken veel mensen waarschijnlijk aan Frankrijk. Als er één land is waar je als skiër of snowboarder immers aan je trekken komt, is het wel het land van de croissants, Chardonnay en onvoorstelbaar mooie Alpentoppen. Fransozen gaan doorgaans niet over één nacht ijs en gingen na de jaren ’50 dan ook terug naar de tekentafel om wintersporters te kunnen verwelkomen met een zo aangenaam mogelijke infrastructuur. En met succes!

Hypermoderne liften sturen je in een handomdraai de berg op. Deskundige skileraren schaven zelfs de kleinste schoonheidsfoutjes weg. En dankzij sfeervolle chalets pal aan de piste is het zelden nodig om jezelf met je lange latten in een volle skibus te wurmen.

Sneeuwzekerheid en voorjaarszon

Het grootste pluspunt van een wintersport in la douce France is echter de eindeloze kilometers aan pistes die er liggen uitgerold. Het land gaat prat op de meeste en grootste skigebieden ter wereld, waardoor je dagenlang door de sneeuw kunt sjezen zonder ook maar een metertje twee keer te moeten afleggen. Tel daar de sneeuwzekerheid, een betrouwbaar voorjaarszonnetje en de goed doordachte verbindingen tussen de verschillende skistations bij op en het mag geen wonder heten waarom Frankrijk een droombestemming is voor avontuurlijke skiërs en andere sportievelingen.

Met één skipas kom je soms wel honderden kilometers ver, zelfs tot over de grens met Italië en Zwitserland. Maar dankzij brede pistes, kindvriendelijke skidorpen en uitstekende lesmogelijkheden is Frankrijk ook een uitstekende plek om de eerste meters in de sneeuw te wagen. Even bijkomen? De sfeervolle pisterestaurants bieden uitkomst met een kaart vol verrukkelijke streekgerechten. Let wel: geniet niet te veel als een echte Bourgondiër, anders schiet je later als een betonblok weer richting het dal.

Frankrijk in het kort:

Ligging: Frankrijk ligt in West-Europa. Het oosten tot zuidoosten van het land wordt begrensd door de Franse
Alpen, die zo het westelijk deel van het Alpengebied vormen.
Spreektaal: Frans. Maar skilessen zijn vrijwel overal ook in het Engels – en soms zelfs in het Nederlands – beschikbaar
Valuta: Euro
Klimaat: De Franse Alpen hebben een landklimaat
Sneeuwzeker: 100 procent
Hoogste berg: De Mont Blanc (4.810 meter)
Gemiddeld aantal zonuren per dag (winter): 3 à 4
Bekende lekkernij: Crêpes
Typisch gerechten: Tartiflette, raclette, polenta a la Savoyarde
Drinken: Vin chaud